Oplichting via het internet

Oplichting via het internet

Kent u phishing? Dit is een vorm van internetfraude waarbij malafide personen (criminele organisaties) gevoelige informatie van u proberen los te weken. Meer bepaald gaat het om gebruikersnamen, wachtwoorden en kredietkaartnummers. Met de bedoeling uiteraard die gegevens later te misbruiken.
Hoe gaat zo'n internetoplichter te werk?
- vaak via een e-mail of een contactformulier
- er wordt gevraagd uw gegevens te controleren en aan te passen, en vervolgens in reply door te sturen
- men maakt vaak zelfs melding van een zogezegde ongeautoriseerde of verdachte poging tot login en dan vraagt men via een link uw identiteit te bevestigen
- vaak is er een link naar een valse website. Die lijkt op het eerste zicht betrouwbaar omdat het bijna een exacte kopie is van een bestaande website. Alsof u bijvoorbeeld op de site van uw eigen bankinstelling zou zitten. Er wordt dan gevraagd om u in te loggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord, of om het nummer van uw kredietkaart op te geven.
Wees dus voorzichtig met het online opgeven van persoonlijke informatie. Meer en meer poogt men zelfs bijzonder stoutmoedig via de telefoon uw persoonlijke inloggegevens te ontfutselen. Daarbij wordt een zogezegde medewerker van uw bank ingezet, die bovendien vlekkeloos Nederlands spreekt. Financiële instellingen gaan trouwens nooit zomaar vragen uw wachtwoord of kredietkaartnummer door te spelen, niet via e-mail, noch via de telefoon.

 

Tarieven Ik wens meer info over Internetfraude
Vragen Casestudy over Internetfraude